Deelkunde

Home » Artikelen » Wishful thinking

Wishful thinking

Of het nu gaat om screening, diagnostiek of behandeling, patiënten hebben de neiging om de gunstige effecten te overschatten en de nadelige effecten ervan te onderschatten. Dit concluderen auteurs Hoffmann & Del Mar na hun systematisch literatuuronderzoek van studies over in totaal meer dan 27.000 patiënten. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het decembernummer van een van de gezaghebbende Amerikaanse tijdschriften voor Inwendige Geneeskunde (JAMA Intern Med 2014).

Het merendeel van de patiënten overschatte 22 van de 34 verwachte gunstige uitkomsten, terwijl zij daarnaast ook 10 van de 15 ongunstige uitkomsten onderschatte. Slechts 2 van de gunstige en 2 van de ongustige uitkomsten konden wel juist ingeschat worden door de meerderheid van de patiënten.

De auteurs concluderen dat zorgverleners daarom hun patiënten accurate informatie moeten geven over de voor- en nadelen van hun interventies, zodat patiënten realistische verwachtingen hebben en weloverwogen besluiten kunnen nemen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: