Deelkunde

Home » Artikelen » “Dat is de taak van de dokter”

“Dat is de taak van de dokter”

Is de titel van een van de eerste publicaties in 2017 over gedeelde besluitvorming in Patient Education & Counseling (2017;100:14-17), door Jennifer Blumenthal-Barby uit Houston, Texas. Zij geeft een overzicht van wat dokters kunnen – en eigenlijk zouden moeten – doen om patiënten meer te betrekken bij de besluitvorming.

Dit houdt in dat zij dienen te peilen in hoeverre hun patiënten betrokken willen worden en hoeveel zij al weten over hun aandoening en de behandelmogelijkheden. Ze zouden patiënten moeten aanmoedigen om niet terughoudend te zijn. Verder zouden dokters de informatie op meerdere manieren moeten vertellen om het de patiënt duidelijk te maken en ze meer te betrekken bij de behandelkeuze. Keuzehulpen, maar ook het maken van audio-opnames van het gesprek helpen patiënten om die informatie beter te onthouden. Daarnaast zouden dokters hun patiënt meer de gelegenheid moeten geven om na te denken en vragen te stellen. Daarbij kan telemedicine, bijvoorbeeld via patiëntenportalen, handig zijn.

Ook onderzoekers kunnen een steentje bijdragen aan het bevorderen van patiënten-participatie, vooral omdat zij ethisch gezien recht daarop hebben. Bijvoorbeeld door na te gaan of patiënten werkelijk niet betrokken willen zijn en welke methoden deze terughoudendheid kunnen overwinnen. Dit leidt dan ook tot betere patiënttevredenheid en gezondheidsuitkomsten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: