Deelkunde

Home » Artikelen » Kunnen of moeten keuzehulpen geld uitsparen?

Kunnen of moeten keuzehulpen geld uitsparen?

Het gaan toepassen van keuzehulpen kan extra kosten met zich meebrengen omdat artsen daarin getraind moeten worden en omdat het artsen in de praktijk ook extra tijd kost. Deze kosten zouden gecompenseerd kunnen worden doordat patiënten minder kostbare behandelingen gaan kiezen dan hun zorgverleners.

Een recent systematisch literatuuroverzicht, geschreven door Logan Trenaman en anderen uit Vancouver, Canada, in het tijdschrift Healthcare laat zien dat er nog weinig bekend is over de kosteneffectiviteit van keuzehulpen. Van de 29 trials liet één ervan zien dat de keuzehulp kosten kan besparen bij vrouwen met menorrhagie. De andere trials toonden dat keuzehulpen waarschijnlijk wel de initiële kosten verhogen, maar daarna geld kunnen uitsparen omdat het leidt tot minder electieve chirurgie. Lange-termijn uitkomsten in de zin van QALY’s zijn nog nauwelijks beschikbaar.

Het is natuurlijk maar de vraag of keuzehulpen geld moeten besparen of dat gedeelde besluitvorming (en daardoor een betere kwaliteit van zorg) ook iets extra’s mag kosten…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: