Deelkunde

Home » Artikelen » Niet alleen “ons ben zûnig”

Niet alleen “ons ben zûnig”

Ook over de Nederlandse grenzen letten (ouders van) patiënten op de kosten van medische ingrepen.

In een recent artikel in het Amerikaanse blad Annals of Surgery (Russell KW et al., Ann Surg 2014 Sep 1;00:1-5) blijken ouders van kinderen met een blindedarmontsteking kostenbewust te zijn: als zij informatie kregen over de kosten van het laparoscopisch of open laten verwijderen van de blindedarm (beide even effectieve behandelopties), kozen ze 1,8 maal vaker de goedkopere optie dan wanneer de kosten niet waren verteld.

De overgrote meerderheid (90%) van de gezinnen stelden deze kosteninformatie op prijs. Ongeveer één derde van de mensen die over de kosten waren geïnformeerd vonden dit de belangrijkste reden om voor de goedkopere behandeloptie te kiezen.

De auteurs concluderen dat bij het bespreken van de behandelopties het kostenaspect een nog weinig gebruikte manier is om de kosten in de gezondheidszorg te verlagen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: