Deelkunde

Home » Artikelen » Postoperatieve pijnbestrijding & gedeelde besluitvorming

Postoperatieve pijnbestrijding & gedeelde besluitvorming

Patiënten die na een operatie pijnstillers verdienen volgens hun pijnscore (>3 volgens de VMS-richtlijn), hebben vaak geen trek in (extra) opioïden omdat zij hun pijn draaglijk vinden. ‘Er is een risico op overbehandeling wanneer zorgverleners de richtlijnen star volgen, zonder dat zij patiënten naar hun voorkeuren vragen’, aldus Jacqueline van Dijk en collega’s. Dit wordt samengevat in een commentaarartikel van Lucas Mevius in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG 2014;158:C2147).

Patiënten vinden opioïden minder geschikt omdat ze bang zijn voor bekende bijwerkingen, zoals misselijkheid, verslaving of slaperigheid. Bovendien zijn zij geneigd hun pijn wel draaglijk te vinden: zij gaven aan dat zij pas opioïden wilden als hun pijnscore 8 was. ‘De pijnscore-afkapwaarden die de meeste professionals hanteren zijn geen afspiegeling van de wensen van patiënten’, concluderen de auteurs.

Mijns inziens moeten zorgverleners wel goede uitleg geven dat de pijnbestrijding ook bedoeld is om het herstelproces te bevorderen; zonder pijn kan de patiënt postoperatief beter doorademen en daarmee een pneumonie voorkomen, sneller mobiliseren, etc. Zo kan met de geïnformeerde patiënt een verstandige keuze worden gemaakt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: