Deelkunde

Home » Artikelen » 10 jaar keuzehulpen en SDM in Boston

10 jaar keuzehulpen en SDM in Boston

In het aprilnummer van Health Affairs verscheen een artikel van Karen Sepucha, waarin zij de ervaringen van de afgelopen 10 jaar beschrijft van het Massachusetts General Hospital in Boston, USA, met het toepassen van 40 keuzehulpen om gedeelde besluitvorming te stimuleren.

De integratie van SDM in de klinische praktijk werd gestimuleerd door het ontwikkelen van een ontvankelijke cultuur en training van zorgprofessionals in gedeelde besluitvormingsgesprekken, het gebruik van keuzehulpen om patiënten te informeren en betrekken bij de behandelkeuze en een infrastructuur te creëren om SDM in de praktijk te implementeren. In die periode zijn meer dan 900 clinici getraind en is dan 28.000 maal één van de 40 beschikbare keuzehulpen ingezet.

De zorgprofessionals werden getraind om a) keuzehulpen en SDM zoveel mogelijk in te zetten en b) de keuzehulpen aan de patiënt ‘voor te schrijven’ via het elektronisch patiëntendossier. Het gebruik van keuzehulpen is hierdoor meer dan verdubbeld. Het effect hiervan op de besluitvorming moet nog worden vastgesteld.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: